CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au cooperat pentru identificarea unei campanii de malware care vizează terminalele mobile cu sistemul de operare Android și iOS.

Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior. Textul din cadrul mesajului este „Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga și de a prelua evenimente din calendar, dar și de a capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului.

Cum te protejezi?

  • Evită accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute
  • Verifică atent expeditorul, conținutul mesajelor, link-urile si fișierele primite
  • Acordă permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități
  • Verifică și gestionează periodic permisiunile aplicațiilor mobile
  • Utilizează soluții antivirus și actualizează constant semnăturile acestora (update)
  • Activează opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute
  • Actualizează sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat

Sursa : CERT.RO

Atentie la malware. O noua frauda prin SMS was last modified: by
Atentie la malware. O noua frauda prin SMS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Această pagină folosește cookies!

Site-ul nostru utilizează module cookie proprii și de la partenerii noștri pentru a-ți îmbunătăți experiența și pentru a-ți afișa conținut sau anunțuri personalizate.