Digi România lansează abonamentele Fiberlink 2,5 G și 10G și în țara noastră, după lansarea recentă care a avut loc în Spania. Abonamentele promit viteze de până la 10 Gigabiți pe secundă și vor fi disponibile gradual pentru utilizatorii din România, conform precizărilor făcute de către Valentin Popoviciu, vicepreședinte DIGI RCS & RDS.

Serviciul de internet de mare viteză Fiberlink 10 Gbps va fi pus la dispoziția clienților companiei în trei etape. Astfel, în prima etapă, vor beneficia de avantajele acestui produs, clienții care locuiesc în zone din sectorul 1 din București, urmând ca în luna decembrie, serviciul să fie oferit la nivelul întregii capitale. Din 2022, abonamentul Fiberlink 10 G va putea fi contractat în toate reședințele de județ, începând cu: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara. Lansarea graduală este pusă de Valentin Popoviciu pe seama crizei cipurilor la nivel mondial care nu le permite să aibă la acest moment îndeajuns de multe terminale pe care să le ofere clienților pentru a putea accesa vitezele de până la 10 Gigabiți pe secundă. De asmenea, nici prețul la care vor fi oferite aceste terminale nu a fost precizat de către reprezentantul Digi. De partea cealaltă, clientul trebuie să aibă o placă de rețea sau un calculator care să aibă acces de 2,5 sau de 10 Gigabiți pe secundă pentru placa de rețea sau să-și pună un router Wifi 6 cu interfețe de 2,5 sau 10 Gigabiți pe secundă care îi permit viteze de peste 1 Gigabit pe secundă în rețeaua radio.

De ce avem nevoie pentru a obține 10 Gbps de la Digi?

Echipamentele de prin scările blocurilor deja sunt compatibile. Serviciul 2.5G sau 10G trebuie doar activat de Digi pentru fiecare client și mai trebuie un echipament în casa clientului.

Echipamentul din casa clientului poate avea diverse forme, depinde dacă vrei cu router sau fără router, cu Wifi 6 sau ai tu deja șamd. La nivelul de bază, însă, trebuie un media convertor care să știe să scoată 10 Gbps pe port Ethernet. Acest echipament va fi închiriat de la Digi odată cu activarea serviciului. Prețul încă nu a fost anunțat.

Pc cu o placă de rețea de 10 GBASE-T , de exemplu, ASUS XG-C100C este una dintre cele mai bune plăci de rețea Ethernet cu port 10G pe care le puteți cumpăra. Odată ce aveți o placă de rețea 10G, puteți conecta un cablu Cat6 de calitate direct la router și puteți obține o viteză de sincronizare de 10 Gbps, totuși, recomandarea noastră este să cumpărați cabluri de rețea Cat6A sau Cat7 care sunt acum destul de ieftine, aceste cabluri vă vor garanta viteza maximă posibilă și nu veți avea probleme. Dacă doriți să conectați mai multe PC-uri la portul 10GBASE-T pentru a atinge viteze mai mari de 1 Gbps pe care le au restul porturilor LAN va trebui să cumpărați un comutator care are cel puțin un port 10G, pentru a să puteți distribui această conexiune.

De ce nu veți obține 10Gbps de la Digi aproape niciodată.

Primul lucru pe care ar trebui să-l știi este că nu vei obține niciodată adevăratul 10 Gbps de la Digi deoarece operatorul însuși ne spune că cel mult vom realiza o viteza de 8 Gbps real în descărcare și încărcare , cu o viteză minimă de aproximativ 5 Gbps. Adică, conexiunea noastră la internet va funcționa la viteze cuprinse între 5 Gbps și 8 Gbps, dar nu vom ajunge niciodată la vârful conexiunii FTTH. Al doilea lucru pe care trebuie să-l știți este că viteza de 8 Gbps este cu un port OLT, prin urmare, fluxul este împărțit tuturor „vecinilor” tăi care atârnă de acest OLT , deci, dacă descarcă sau încarcă date, viteza va oscila între acele 5-8 Gbps pe care ni le indică Digi, nu știm câți clienți „atârnă” de același OLT, dar cu siguranță vor fi până la 32 sau 64 de clienți ca de obicei.

În cazul în care obțineți 8 Gbps de viteză dacă vă conectați prin cablu la portul de 10 GBASE-T, această viteză va fi atinsă numai în propria rețea , adică, dacă faceți testul de viteză tipic și serverul de testare a vitezei este găzduit pe aceeași rețea ca Digi, puteți obține 8 Gbps. De îndată ce faceți un test de viteză situat în rețeaua unui alt operator, nu vom mai fi în aceeași rețea Digi, prin urmare intrăm în lumea de peering și tranzit așa că vă va fi cu adevărat dificil să realizați această conexiune  de viteza.

Pentru a gestiona viteze de 8 Gbps, aveți nevoie de un Pc destul de puternic, fie că este vorba de un computer desktop sau laptop, trebuie să fie foarte puternic pentru a putea gestiona tot traficul de rețea, altfel, blocajul va fi în propriul dvs. computer, desigur vorbind întotdeauna despre faptul că ați conectat computerele prin cablu și nu prin WiFi. De asemenea, trebuie să ținem cont dacă intenționăm să descărcăm de pe internet la viteze de 8 Gbps este stocarea computerelor noastre, numai dacă utilizați NVMe SSD poți profita de aceste viteze. Standardul SATA3 funcționează la o viteză maximă de 6 Gbps, iar dacă folosim SSD SATA3 vom atinge o viteză reală de aproximativ 5.5 Gbps, prin urmare, blocajul va fi în interfața hard disk-urilor sau SSD-urilor dvs.

Dacă aveți de gând să atingeți aceste viteze prin WiFi, ar trebui să știți că nu veți putea să le atingeți , chiar dacă avem un router de clasă AX6000, viteza reală maximă pe care o vom atinge în banda de 2.4 GHz este de aproximativ 600 Mbps în condiții aproape ideale, în banda de 5 GHz această viteză ar putea ajunge până la aproximativ 2 Gbps reală, dar folosind întotdeauna Plăci de rețea WiFi 6 cu patru antene. Cel mai popular card WiFi este Intel AX200, cu acest card WiFi viteza reală maximă pe care o vom atinge este de aproximativ 1150 Mbps în banda de 5 GHz și folosind lățimea canalului de 160 MHz.

Pe scurt, realizarea reală a 8 Gbps pe care promite Digi se va întâmpla doar în anumite ocazii foarte specifice: numai în propria rețea, deoarece în afara rețelelor proprii ale operatorului depindem de mulți alți factori, cum ar fi întârzierea cozii, întârzierea procesării pachetelor, saturația intermediarului routerele și alți factori, în plus, trebuie să utilizați un computer puternic care este conectat prin cablu.

Digi RCS RDS reinventează internetul Fiberlink 10 G was last modified: by
Digi RCS RDS reinventează internetul Fiberlink 10 G

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Această pagină folosește cookies!

Site-ul nostru utilizează module cookie proprii și de la partenerii noștri pentru a-ți îmbunătăți experiența și pentru a-ți afișa conținut sau anunțuri personalizate.