Recuperare mesaje text dupa ce au fost sterse.

Multi utilizatori ai site-ului ne-au intrebat daca se poate ca ei sa-si recupereze mesajele din telefon dupa ce au fost sterse. Sincer sa fiu, nu am incercat niciodata sa recuperez mesajele fiindca folosesc din ce in ce mai putin sms-urile.

Aplicatiile din Google Play ce ar trebui sa recupereze mesajele text prin aceeasi metoda prin care se recupereaza imaginile (o mare parte din ele), nu functioneaza asa cum promit. Ba mai mult decat atat, au cu totul alte functii fata de cea pentru care a fost conceputa aplicatia. Raman la ideea ca un backup periodic este mult mai bun decat orice tentativa de a recupera datele din telefon.

Cea mai buna metoda de backup pentru Android mi se pare cea de la Google ce muta fisierele in Google Drive. Din pacate, am observat ca nu toate telefoanele fac backup la sms-uri in Google Drive.

In mod normal, de la Android 8.1 in sus, aceasta functie este disponibila. Pentru a o verifica sau activa trebuie sa mergem la Setari – Backup si ultimul camp este cel de SMS-uri.

Totusi aceasta functie nu poate face backup si la mesajele multimedia (mms-uri). Cel mai probabil Google va dezvolta si perfectiona in continuare functia de backup (ar fi cazul) pentru telefoanele mobile cu Android.

In cazul in care nu detineti un Android capabil sa faca backup in Google Drive sau detineti un alt sistem de operare, in magazinele de aplicatii se regasesc aplicatii pentru backup.

Pentru sms-uri am testat aplicatia SMS Backup & Restore si a parut ca functioneaza destul de bine. Cu ajutorul acestei aplicatii puteti chiar sa migrati mesajele de pe un telefon pe altul, fara a pierde vreunul dintre ele.

Sunt zeci de aplicatii gratuite ce pot face un backup complet si curat pentru datele din telefonul nostru. Unele permit setarea la un anumit interval de timp, altele necesita activarea manuala a acestuia. Fiecare trebuie sa testeze aplicatia ce i se potriveste cel mai bine.

Revenind la subiectul principal, aparent este mult mai dificil sa recuperezi un mesaj text decat o imagine sau un document text din memoria telefonului dupa ce au fost sterse. Ideal ar fi sa avem mereu un backup complet al telefonului, pe un card sd sau pe un stick de memorie pentru situatii cand telefonul se defecteaza iremediabil.

Recuperarea contactelor din agenda sincronizata la contul Google

Pentru a recupera contactele din agenda sincronizata la contul Google trebuie, in primul rand sa adaugi contul Google (functioneaza la fel si in cazul contului Apple sau Window Phone) pe telefon, sa copiezi numere de pe telefon sau cartela in cont prin sincronizare. Sincronizarea permanenta a contactelor se face prin activarea sincronizarii din setari.

Odata sincronizate numerele, la schimbarea telefonului sau pierderea contactelor din orice cauza, recuperarea datelor din agenda telefonica se va face in mai putin de un minut, urmand pasii:

  • Accesează Agenda Google.
  • Clic pe „Mai multe” apoi pe „Anuleaza modificările”.
  • Alege o data la care vrei sa revii (data la care ai facut ultima sincronizare).
  • Da clic pe „Confirma”.

Recuperarea datelor dintr-o aplicatie
Daca folosesti aplicatii precum WhatsApp sau Facebook si ai sters conversatii importante, poti sa le recuperezi cu relativa usurinta si pe acelea. Formatul in care le vei recupera nu va fi la fel ca cel din aplicatie, insa vei putea gasi informatiile pe care le cauti in conversatiile sterse.

Recuperarea mesajelor din WhatsApp
WhatsApp salveaza toate conversatiile pe cardul SD. Daca vrei sa le recuperezi trebuie sa intri pe card, apoi in folderul WhatsApp, iar apoi in Database, unde vei gasi:

  • msgstore.db.crypt – ce contine mesajele pe care le-ai primit in timpul zilei
  • msgstore-aaaa.dd.db.crypt – ce contine toate mesajele WhatsApp trimise sau primite in ultimele 7 zile.

Recuperarea mesajelor din Facebook
Pentru a-ti recupera conversatiile sterse din Facebook poti apela la descarcarea arhivei. In ea poti gasi, de altfel, si toate postarile si datele pe care le-ai pus vreodata pe aceasta retea de socializare.

Iata ce ai de facut:
Optiunea „download your information” se afla in sectiunea Account Settings a profilului de utilizator. Odata ce descarci acest fisier poti vedea toate datele tale, inclusiv mesajele si conversatiile sterse. Acest fisier este, insa, unul stufos, asa ca nu va fi foarte simplu sa ajungi la conversatiile care te intereseaza.

Sfaturi pentru recuperarea datelor
Pentru a-ti proteja datele de stergerea si pierderea lor, tine cont de urmatoarele aspecte:

Nu formata partitii si foldere fara sa analizezi cu atentie continutul lor
Nu descarca imagini si nu accesa site-uri nesigure. Instaleaza un antivirus pentru a-ti proteja telefonul.
Nu incarca la maximum memoria. In felul acesta, noile date nu vor fi stocate in locul celor pe care le-ai sters accidental si le vei recupera mai usor.
Dupa ce ai sters accidental fisiere, deconecteaza telefonul de la internet pentru a nu fi rescrise noi date in locul celor sterse.
Stergerea accidentala a unor fisiere nu este definitiva si nu trebuie sa te nelinisteasca. Dupa cum vezi, recuperarea lor nu este neaparat un proces greoi.

Backup-ul de date
Pentru a evita toate neplacerile pe care le provoaca pierderea fotografiilor si a altor date importante, backup-ul este cu siguranta solutia cea mai sigura. Este o forma de a-ti proteja toate fisierele si de a le recupera usor indiferent de situatie.

Aplicatii utile pentru a-ti stoca datele sunt, printre altele, Dropbox, Google Drive, Cloud. Ideal este ca de fiecare data cand ai adaugat in telefon sau pe laptop fisiere importante pentru tine sa faci si un backup la ele.

 

Recuperare mesaje text was last modified: by
Recuperare mesaje text